EGCG – składnik zielonej herbaty, który może leczyć Alzheimera

Ostatnie badania, o których artykuł opublikowano 9 marca 2019 na stronie University of Southern California wykazują lecznicze oraz zapobiegawcze właściwości EGCG ( cząsteczki, która występuje w dużych ilościach w zielonej herbacie oraz marchwi) przy leczeniu uszkodzeń neuronów podobnych do tych, które powoduje choroba Alzheimera.

Nie oznacza to, że zieloną herbatą można odwrócić skutki choroby Alzheimera, ale pojawiają się nowe możliwości do wykorzystywania składników roślinnych jako środków zmniejszających prawdopodobieństwo wystąpienia choroby oraz do jej leczenia.

egcg zielona herbata

Badanie zostało przeprowadzone na 32 myszach laboratoryjnych, które hodowane były tak, aby wystąpiły u nich cechy jak przy chorobie Alzheimera. Myszy zostały losowo podzielone na cztery grupy z taką samą liczbą samców i samic w każdej grupie, a następnie dodano 32 zdrowe myszy. Terapia testowała wpływ diety bogatej w EGCG i kwasu ferulowego przez okres trzech miesięcy.

Pierwsza grupa dostała EGCG, druga kwas ferulowy, trzecia EGCG i kwas ferulowy, a czwarta placebo. Wszystkie dawki wynosiły 30 mg / kg masy ciała – jest to ilość dobrze tolerowana u ludzi, którą łatwo wprowadzić do diety.

Wszystkie myszy przed i po terapii przechodziły szereg testów pamięciowych i kognitywnych, analogicznych do tych przeprowadzanych u pacjentów z demencją. Najważniejszy był test w labiryncie, który sprawdza pamięć odpowiedzialną u ludzi np. aby znaleźć wyjście z budynku. Zadaniem myszy było znalezienie jedzenia lub wyjścia z labiryntu. Zdrowe myszy konsekwentnie dążyły do celu natomiast chore błądziły po labiryncie bez końca.

Wyniki eksperymentu były jednoznaczne – po trzech miesiącach terapii EGCG i kwasem ferulowym pamięć chorych myszy całkowicie wracała i wykonywały one test tak samo dobrze jak te zdrowe. Terapia samym EGCG i samym kwasem ferulowym nie była tak efektywna.

Na takie efekty musieliśmy czekać 10 lat, by tyle trwają do tej pory badania biogenetyczne dzięki którym coraz lepiej rozumiemy chorobę Alzheimera. Głównym podejrzanym są białka amyloidowe wytwarzane wokół komórek nerwowych. Rozpadają się one na lepkie beta-amyloidy, które blokują zdolność komórek i synaps do tworzenia połączeń.

Najbardziej prawdopodobna przyczyna sukcesu jest taka, że EGCG jest silnym przeciwutleniaczem, który w połączeniu z kwasem ferulowym blokował rozpad białek amyloidowych, zmniejszał stres oksydacyjny i zapalenie neurologiczne odpowiedzialne za powstawanie patologii.

EGCG był badany przez wiele zespołów naukowców na całym świecie, a wnioski są jednoznaczne. W 2007 roku w izraelskim badaniu po raz pierwszy wykazano, że EGCG odwraca niektóre uszkodzenia nerwów i zatrzymuje umieranie komórek mózgu. Wcześniej w 2005 roku Niemieccy naukowcy wykazali, że albuminy w orzeszkach ziemnych wiążą się z EGCE i mogą go przenosić do komórek rakowych. Badania przeprowadzone w 2013 roku w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii dowodzą, że zielona herbata i czerwone wino (bogate źródło antyoksydantów) zniekształca kształt kulek beta-amyloidów uniemożliwiając ich łączenie się. W 2017 roku w kanadyjskim projekcie udało się zablokować powstawanie beta-amyloidów.

Inne badania podkreślają szeroki związek między zieloną herbatą z zdrowiem. W dwóch z nich określono o 20-30% niższe ryzyko demencji u Azjatów, którzy piją ponad pięć filiżanek herbaty dziennie.

Niestety badania wykonywane na myszach często mają inne wyniki niż w przypadku ludzi, a próby kliniczne są dopiero przed nami. Dodatkowo duże dawki zielonej herbaty mogą obniżać poziom kwasu foliowego. Niemniej powinniśmy optymistycznie patrzeć na rozwój wiedzy w tym zakresie i czekać na kolejne przełomy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *